e-Transport este o notificare (declarație) care trebuie facută, conform prevederilor legale, în cazul transporturilor de bunuri cu risc fiscal pe teritoriul Romaniei sau al transporturilor internaționale.
Datele de interes sunt cele legate de transporturile rutiere de mărfuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, scopul fiind monitorizarea acestora, conform prevederilor OUG 41/2022.
Motivul pentru care se dorește această platformă la nivel național, este pentru a reduce evaziunea fiscală.
Ce este și ce înseamnă e-Transport în România?
Printr-o Ordonanță de Urgență, s-a aprobat proiectul pentru folosirea unui sistem electronic de monitorizare a transporturilor rutiere cu risc fiscal.
Pe scurt, statul urmează să monitorizeze toate transporturile naționale de bunuri din categoriile de risc fiscal, iar la nivel internațional vor fi monitorizate toate mărfurile care intră sau ies de pe teritoriul țării. Cu aceste măsuri, transportatorii vor fi obligați să-și monteze echipamente de monitorizare GPS, dacă nu au deja.
Șoferul va fi obligat să pornească dispozitivul GPS înainte de a începe transportul pe teritoriul național și să îl oprească numai după livrarea bunurilor la destinația declarată sau după ce părăsește teritoriul național.
În plus, șoferul trebuie să prezinte, la solicitarea autorităților competente din cadrul ANAF sau Autorității Vamale Române, precum și la solicitarea polițiștilor, documentele care însoțesc transportul bunurilor monitorizate prin sistemul RO e-Transport, împreună cu codul UIT.
Dacă dorești o modalitate prin care să înțelegi mai ușor care dintre transporturi necesită codul UIT, poți descărca o schiță făcută de echipa noastră dând click aici.
Care sunt bunurile care fac parte din categoria de risc fiscal?
Conform ultimului comunicat de la ANAF, lista produselor care fac parte din bunurile cu risc fiscal sunt următoarele:
1. Carne și organe comestibile (0201 la 0210 inclusiv);
2. Pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice (0302, 0304 și 0306);
3. Lapte și produse lactate; Ouă de păsări; Miere naturală; Produse comestibile de origine animală, nedenumite și necuprinse în altă parte (De la 0401 la 0407 inclusiv, și 0409);
4. Legume, plante, rădăcini si tuberculi, alimentare (De la 0701 la 0714 inclusiv);
5. Fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni (De la 0801 la 0814 inclusiv);
6. Băuturi, lichide alcoolice si oțet (De la 2201 la 2208 inclusiv);
7. Tutun și înlocuitori de tutun prelucrați; Produse care conțin sau nu nicotină destinate inhalării fără ardere; Alte produse care conțin nicotină destinate absorbției nicotinei în corpul uman (2401 și 2403);
8. Sare; sulf; pământuri si pietre; ipsos, var si ciment (2505 și 2517);
9. Combustibili minerali, uleiuri minerale și produse rezultate din distilarea acestora; Materiale bituminoase; Ceară minerală (2710 19 66, 2710 19 99, 2710 19 81, 2710 19 83, 2710 19 87 și 2707 99 99);
10. Săpunuri, agenți de suprafață organici, preparate pentru spălat, preparate lubrifiante, ceară artificială, ceară preparată, produse pentru întreținere, lumânări și articole similare, paste pentru modelărie, “ceară dentară” și preparate dentare pe bază de ipsos (3403 19 10 și 3403 19 80);
11. Produse diverse ale industriei chimice (3814 00 90);
12. Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate (De la 6101 la 6117 inclusiv);
13. Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croșetate (De la 6201 la 6212 inclusiv și de la 6214 la 6217 inclusiv);
14. Alte articole textile confecționate; seturi; îmbrăcăminte purtată sau uzată și articole textile purtate sau uzate; zdrențe (6309);
15. Încălțăminte, ghete și articole similare; parți ale acestor articole (De la 6401 la 6405 inclusiv);
16. Fontă, fier și oțel (7213 și 7214).
Ce tipuri de transport sunt afectate?
Nu toate tipurile de transport sunt vizate de această măsură. Ești afectat de e-Transport dacă transporturile tale se află într-una din categoriile de mai jos:
- transporturile care încep si se finalizează pe teritoriul țării;
- orice tranzacție transfrontalieră care începe în România (ex: export, livrare intracomunitară);
- orice tranzacție transfrontalieră care se finalizează în România (ex: import, achiziție intracomunitară);
- orice tranzacție transfrontalieră care este în tranzit pe teritoriul României, deoarece si în acest caz, o parte din transport are loc pe teritoriul României.
Cine trebuie să declare datele referitoare la transport?
Obligația de a declara în Sistemul RO e-Transport datele privind transportul bunurilor, pentru obținerea codului UIT, revine următoarelor categorii de utilizatori:
- furnizorului din România, în cazul tranzacțiilor interne;
- operatorului economic, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat deținute și transportate între locurile de încărcare și descărcare situate pe teritoriul național.
În cazul transportului internațional de bunuri, obligația declarării datelor îi revine:
- destinatarului înscris în declarația vamală de import sau expeditorului înscris în declarația vamală de export, în cazul bunurilor care fac obiectul operațiunilor de import sau export;
- beneficiarului din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri;
- furnizorului din România, în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri;
- depozitarului, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României pentru depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri.
Care sunt criteriile pentru a fi obligat să declari transportul în e-Transport?
- Vehicule cu masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone;
- Vehicule ce transportă mărfuri cu o greutate totală mai mare de 500 kg;
sau
- Transportul de mărfuri cu o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, fără TVA.
Există o platformă pentru e-Transport?
Echipa noastră lucrează deja la dezvoltarea unei aplicații, cu o interfață ușor de utilizat pentru a eficientiza munca operatorilor.
Aceasta aplicație îți va oferi 6 beneficii majore:
- Posibilitatea de a vizualiza ușor codurile UIT atribuite pe un operator de transport;
- Accesibilitate de oriunde, aplicația fiind disponibilă atât pe desktop, cât și mobile;
- Codul UIT se poate prezenta direct din aplicație, în cazul unui control;
- Transmiterea GPS se poate porni sau opri cu un simplu click, din aplicație;
- Modificarea numărului de înmatriculare declarat pe un cod UIT, direct din aplicația noastră;
- Actualizarea automată a informațiilor, conform cu platforma e-Transport.
De asemenea, ANAF va pune la dispoziția transportatorilor o platformă cu acces gratuit, care se poate accesa de pe site-ul oficial. Aici vor putea fi introduse datele cu privire la vehicul, bunurile transportate, data și traseul, informații cu ajutorul cărora va fi generat codul UIT.
Cine generează codul UIT?
Codul UIT este generat în urma declarării transportului. Acesta este un cod unic generat de Sistemul RO e-Transport, care identifică datele aferente unei partide de bunuri.
Operatorul de transport rutier are obligația de a pune la dispoziție conducătorului auto codul UIT primit. Transportatorul nu trebuie să genereze codul UIT. El trebuie doar să se asigure că deține codul înainte de a porni la drum.
Cât timp este valabil un cod UIT?
Codul UIT este generat automat de platformă, după completarea datelor cu maximum 3 zile înainte de data transportului, el fiind valabil pentru o perioadă între 5 zile calendaristice în cazul transportului național, respectiv de 15 zile calendaristice în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri, precum și în cazul operațiunilor comerciale prevăzute la art. 2 pct. 9 lit. g) și j) din OUG nr. 41/20228 , începând cu data declarată pentru începerea transportului.
Utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate al acestuia este interzisă.
În cazul în care transportul în cauză este anulat, returnat sau finalizat doar parțial, se va genera un cod UIT nou.
Care sunt amenzile pentru nerespectarea reglementărilor?
Termenul limită este de 1 iulie, 2024. După această dată vor începe sanționările cauzate de nerespectarea reglementărilor.
Dacă șoferul nu prezintă codul UIT la cererea organelor competente, amenda este între 5.000 și 10.000 de lei.
Însă pentru netransmiterea detaliilor cursei prin GPS, de către transportator, amenzile pot fi între 20.000 și 100.000 de lei.
Actualizare
Amânare 28 iunie 2024
Conform ultimei decizii a Guvernului României din 28 iunie 2024, sancțiunile pentru neconformitatea cu legislația e-Transport au fost amânate până la 1 ianuarie 2025, însă DOAR pentru operatorii economici autorizați (AEO).
Perioada de testare între 15 iulie și 31 august 2024
ANAF și Ministerul Finanțelor au publicat o noua precizare în 2 iulie 2024. Aceasta presupune o perioadă de testare a aplicației în perioada 15 iulie – 31 august 2024.
ATENȚIE! Asta nu înseamnă că transportatorii nu mai trebuie să transmită datele prin GPS sau să prezinte codul UIT. Deși ne aflăm într-o perioadă de testare, au început deja controalele aplicându-se sancțiuni în valoare de peste 20,48 milioane lei (referindu-ne atât la sancțiuni contravenționale, confiscări cât și implicații fiscale)
Modul e-Transport
În prezent, modulul e-Transport se poate folosi în aplicația CargoTrack. Acest modul a fost special dezvoltat transportatorilor pentru a le ușura munca.
Modulul poate fi folosit atât de pe laptop/calculator cât și pe mobil. Acesta este gratuit pentru toți clienții care au echipament și abonamnt GPS la noi.
Este o perioadă în care aceste schimbări se vor implementa treptat. Folosirea acestei proceduri, și a codului UIT, va fi inevitabilă pentru transportatori.
Din fericire, dezvoltarea aplicației noastre pentru e-Transport este în faza finală. Cu ajutorul acesteia, munca ta va fi considerabil ușurată, deoarece interfața pe care o oferim facilitează o utilizare extrem de ușoară și intuitivă, economisind timp și efort.
Dacă dorești și tu modulul e-Transport, contactează-ne!