Când vorbim despre transportul de animale, ne raportăm la un set de reguli stricte în ceea ce privește procedurile de transport. Există specificații clare cu privire la spațiul în care acestea sunt transportate, cât și la organizarea operațiunii de transportare. Aceste reguli poti fi diferite, în funcție de țară.
Legislația care face referire la aceste norme este aplicabilă la nivel european și este reglementată prin regulamentul Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE dar și Regulamentului (CE) nr. 1255/97.
De asemenea în 14 februarie 2019 Parlamentul European adoptă o nouă rezoluție a legii referitoare la punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al Consiliului privind protecția animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara UE.
Întrucât milioane de animale sunt transportate an de an între statele membre UE, în interiorul statelor membre și în țări terțe pe distanțe lungi, reglementările europene se referă la transporturile care au ca scop deplasarea animalelor pentru:
Întrucât animalele sunt, de asemenea, transportate și în alte scopuri, reglementările se mai pot aplica pentru animalele transportate:
Nerespectarea legislației în vigoare se poate pedepsi cu amenzi de la 1.500 lei la 5.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele juridice.
De asemenea, în Rezoluția din 12 decembrie 2012, Parlamentul a solicitat ca durata călătoriei animalelor destinate sacrificării să fie redusă la maximum 8 ore.
Această reglementare vine ca răspuns la faptul că transportul este stresant pentru animale, dat fiind că le expune ore în șir la o serie de dificultăți care le afectează bunăstarea. Deplasările de multe ori sunt foarte lungi și includ mari întârzieri datorate verificarea documentelor la frontieră, a vehiculelor și a adecvării animalelor pentru transport.
Pe lângă faptul că transportul animalelor în condiții neadecvate vă poate aduce amenzi destul de mari, pot fi și alte consecințe (temperatura interioară sau întârzierile) care afectează direct animalele transportate putând provoca:
Folosind soluțiile CargoTrack toate aceste aspecte negative pot fi ușor evitate!
Datorită globalizării și a consumului accelerat transportul de lungă distanță a animalelor vii este încă o realitate, însă mai mulți pași au fost făcuți pentru a îmbunătății bunăstarea animalelor transportate.
Una dintre cererile principale ale Comisiei Europene în Regulamentul din 1/2005 cu privire la vehiculele care transportă animale este de a fi echipate cu echipamente GPS. Scopul pentru care a fost luată această hotărâre este faptul că prin intermediul echipamentelor se pot obține informații esențiale cu privire la transportul și siguranța animalelor cum ar fi:
În primul rând, este necesară transportarea acestor animale în condiții optime. În special în cazul transportului în spații închise, este important ca temperatura spațiului de încărcare să respecte anumiți parametri. Cu soluția oferită de CargoTrack pentru controlul și monitorizarea temperaturii, poți să te asiguri că primești informații corecte, în timp real, lucru care facilitează controlul mediului pentru ca acesta să fie în conformitate cu normele legislative.
Pentru transporturi care depășesc un anumit număr de ore, există un protocol care implică perioadele maxime de călătorie, intervale de hrănire și adăpare, dar și intervale de odihnă.
Cu o combinație a modulului de creare de rute cu modulul de creare de puncte de interes sau geozone, se pot pune în practică proceduri care să fie atât ușor de urmat de către șofer, cât și ușor de monitorizat de către tine.
De asemenea rutele se pot crea în avans și se pot stabili astfel punctele în care opririle necesare vor fi făcute. Crearea punctelor de interes pentru aceste opriri înseamnă că se vor trimite alerte de fiecare dată când vehiculul ajunge în aceste puncte. În același timp, se vor înregistra toate opririle și timpii acestora, pentru a facilita respectarea normelor în vigoare cu referire la timpul de hrănire, adăpare și odihnă a animalelor transportate.
Modulul PhotoTrack îți oferă posibilitatea de a verifica starea animalelor în orice moment, trimițând poze din spațiul de încărcare direct administratorului flotei tale.
Cum te asiguri ca normele legislative cu privire la condițiile de transportare a animalelor sunt respectate?
Cum poți dovedi că șoferul tău a respectat legislația referitoare la timpii de odihnă, hrănire și adăpare a animalelor?
CARGO TRACK SOLUTIONS S.R.L