Sandbox

Sandbox is a multipurpose HTML5 template with various layouts which will be a great solution for your business.

Contact Info

Moonshine St. 14/05
Light City, London

info@email.com
00 (123) 456 78 90

Learn More

Follow Us

Plata taxa drum

Taxa de drum – Descoperă cum și pentru ce drumuri trebuie să plătești rovinieta

Taxa de drum este un termen care se referă atât la rovinietă cât și la vinietă. În timp ce prima se referă la taxa de drum ce trebuie plătită pe teritoriul României, cea de-a doua se referă la taxe din afara țării.

Nu toate drumurile necesită plata acestor taxe, iar prețul acestora poate varia în funcție de mai mulți factori. Plata lor însă nu este complicată, iar în această eră a tehnologiei avem posibilitatea de a cumpăra rovinietă sau vinieta online.

Ce este taxa de drum?

Taxa de drum, numită și rovinietă, reprezintă o taxă de drum ce trebuie plătită, sau putem să o numim și o taxare a șoferilor impusă de statul român. Când vorbim de rovinietă ne referim la o taxa plătită de conducătorii auto pentru a circula pe rețeaua de drumuri naționale aflate în afara orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și al municipiilor.

Rovinieta poate avea costuri diferite în funcție de perioada și de vehiculul pentru care dorim să plătim taxa. Mai multe detalii puteți citi aici.

Rovinietă sau vinietă – care este diferența?

Vinieta se refera la taxele de drum din afara României. Aceste taxe de drum diferă atât de la o țară la altă, cât și de la perioda de timp pentru care doriți să plătiți.

Poți citi articolele despre Ungaria, Austria, Bulgaria, Elvetia, Franta, Grecia, Serbia, Croatia, Italia pentru a-ți putea contura traseul și pentru a afla informații cu privier la fiecare țară în parte.

De asemenea, dacă dorești să plătești vinietele simplu și rapid prin intermediul unei aplicații, poți încerca Tollster, dând click aici.

Ce drumuri necesită rovinietă?

Este necesar să vă cumpărați rovinietă pentru următoarele drumuri:

  • autostrăzi;
  • drumuri expres;
  • drumuri naționale europene (E);
  • drumuri naționale principale (DN);
  • drumuri naționale secundare (DN).

Dacă te deplasezi pe drumuri județene sau pe drumuri comunale rovinieta nu este necesară.

Cum pot să cumpăr rovinietă?

Poți să achiziționezi rovinietă de la orice subunitate CNAIR .

O altă modalitate prin care șoferii pot să plătească taxele de drum este la oricare oficiu care aparține de Poșta Română sau la majoritatea benzinăriilor.

O a treia posibilitate este prin SMS la numărul 7500, (trimițând textul astfel: numărul de înmatriculare al autovehiculului, scris legat, se va lăsa spațiu și se va scrie litera corespunzătoare categoriei autovehiculului.

Desigur, rovinietele și vinietele se pot achiziționa și online de pe site-uri specializate, cum ar fi Tollster.

Acte necesare pentru a plăti taxele de drum

Persoane fizice:

  • talon sau carte de identitate autovehicul
  • documente vamale (dacă autovehiculul este înmatriculat temporar)

Persoane juridice:

  • certificat de înmatriculare sau carte de identitate în original și copie conformă cu originalul semnată și ștampilată de administratorul societății comerciale
  • cartea de identitate a celui care plătește pentru întocmirea facturii
  • contractul de leasing (pentru mașina care a fost achiziționată în leasing)
  • documente vamale (dacă autovehiculul a fost înmatriculat temporar).

Ce se întâmplă dacă nu am rovinietă?

În cazul în care nu aveți rovinietă, acest fapt se pedepsește cu amendă. Amenda pentru Rovinieta expirata este comunicata in maxim 60 de zile de la constatarea contraventiei si este transmisa prin poștă.

Amenda în cazul în care nu ai plătit taxa de drum poate porni de la 250 și ajunge chiar la 4.500 de lei, în funcție de categoria din care face parte autovehiculul. Conducătorii auto pot fi amendați o singură dată într-un interval de 30 de zile. Procesul verbal poate fi întocmit și în lipsa șoferului.

Cum se plătește amenda pentru lipsa rovinietei?

În contul Trezoreriei de domiciliu

În cazul efectuării plății la trezorerie, puteți opta pentru una dintre cele două variante:

  • Prima varianta: mergeți la Trezoreria de pe raza adresei de domiciliu, să stați la coadă, cu amenda în mână, cu buletinul și cu banii aferenți.
  • A doua variantă: găsiți contul de Trezorerie potrivit și să plătiți online. Puteți găsi lista tuturor conturilor din țară aici.

Ghiseul.ro

Aici puteți să plătiți completând un formular simplu. Nu este nevoie să vă faceți un cont pentru a plăti, metoda de plată însă fiind simplă și rapidă deoarece este online.

Atenție!

Pe Ghiseul.ro este posibilă doar plata amenzilor acordate persoanelor fizice. Puteți să dați click aici pentru a plăti amenda sub această formă.

După ce ați achitat amenda indiferent de metoda aleasă, trebuie să trimiteți dovada către CESTRIN pe e-mail sau fax.

  • TELEFON dedicat rovinieta: 0213 171 125 sau 0213 151 582
  • FAX: 021 315 15 84
  • E-MAIL: info.rovinieta@cestrin.ro

Este important să ținem cont și să plătim taxa de drum înainte de a porni fie în țară, fie în străinătate. Banii din aceste taxe contribuie la o bună întreținere a drumurilor pe care circulăm.

În plus, cu un simplu click și o plată rapidă putem evita stresul de a fi amendați, economisind astfel și suma de bani pe care ar trebui să o plătim în plus din cauza acesteia.

Rate this post
Tania
Sharing is caring
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua!
Cu ce vă putem ajuta?