CargoTrack Monitorizare GPS Auto

Licență transport 2,5 - 3,5 tone

Din data de 21 mai 2022, odată cu modificarea legislativă adusă Pachetului de Mobilitate cu privire la licența de transport, aceasta a devenit obligatorie pentru toate firmele care efectuează transport rutier contra cost de mărfuri cu vehicule a căror masă totală maximă autorizată este cuprinsă între 2,5 tone – 3,5 tone.

Transporturile rutiere de marfă și cabotaj transfrontaliere, în România și țările europene, realizate cu vehicule a căror masă maximă autorizată depășește 2,5 tone până în 3,5 tone, după 21 mai 2022 vor circula ilegal fără o licență de transport validă eliberată de ARR.

Licență transport 2,5 - 3,5 tone - Transport license 2.5 - 3.5 tons

Despre licența de transport

Această licență se aplică atât la transportul național, cât și la cel internațional, pe tot teritoriul țărilor din UE.

Licența de transport se acordă de Autoritatea Rutieră Română și are o valabilitate de 10 ani, copia conformă având valabilitatea de 1 an. Este necesară și se eliberează  pentru fiecare vehicul. 

Pentru a putea obține formularul trebuie să îndepliniți  câteva condiții:

 • Să dețineți sediu social în România;
 • Să dețineți minim un autovehicul înmatriculat în România;
 • Compania să dețină o persoană calificată drept manager în transporturi, cu certificat profesional valabil, care să îndeplinească și cerința de „bună reputație”;
 • Managerul de transport nu a fost condamnat la închisoare sau sancționat în alt mod pentru comiterea de fapte grave, național sau internațional (asta înseamnă de fapt „buna reputație”);
 • Licența UE va fi acordată numai firmelor de transport solvabile, care pot dovedi că dețin un anumit capital propriu. Baza de calcul este dată de numărul de vehicule disponibile, capitalul necesar fiind după cum urmează:

  – 9000 € pentru primul vehicul utilizat;

  – 5000 € pentru fiecare alt vehicul cu masa totală maximă autorizată peste 3,5 tone

  – 900 € pentru fiecare alt vehicul cu masa totală maximă autorizată peste 2,5 tone și sub 3,5 tone.

Acte necesare pentru obținere licență transport

 • Carte identitate administrator;
 • Certificat înregistrare firma;
 • Document care atestă existența unui punct de lucru al companiei, în cazul în care adresa punctului de lucru diferă de cel al sediului social;
 • Carte identitate Manager de Transport;
 • Certificatul de atestare profesională al managerului de transport;
 • Contractul de muncă sau de colaborare al managerului de transport. Nu este necesar dacă managerul de transport are calitatea de administrator sau acționar al companiei;
 • Actul constitutiv al companiei- scanat integral;
 • Certificat Constatator- nu mai vechi de 30 de zile. Se poate obține online;
 • Cazier judiciar al managerului de transport;
 • Cazier judiciar al întreprinderii. serviciile de cazier judiciar de la nivelul Inspectoratelor de Poliţie Județene, respectiv Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului, eliberează certificate de cazier judiciar persoanelor juridice;
 • Taloanele mașinilor;
 • Certificat de înmatriculare al mașinilor;
 • Ultimul bilanț;
 • Autorizație pentru desfășurarea de activități economice în mod independent – în cazul persoanelor fizice autorizate sau a asociațiilor familiale;
 • Document doveditor privind deţinerea sediului real și stabil unde întreprinderea își păstrează documentele prevăzute la art.13 lit.a)din O.G. nr.27/2011 – Contract de comodat, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare al imobilului unde compania are sediul real și stabil unde întreprinderea își păstrează documentele;
 • Dovada recunoașterii certificatului de competență profesională a managerului de transport în cazul în care acesta a fost eliberat de autoritățile competente din statele membre ale Uniunii Europene, altul decât România, din spațiul Economic European sau din Confederația Elvețiană.

Situația în care NU poți obține licența de transport

În cazul în care compania dumneavoastră nu are o persoană calificată, cu certificat profesional valabil drept manager de transport și care să îndeplinească cerința de “bună reputație”, NU puteți obține o licență de  transport.

Ce se întâmplă dacă circulați fără licență de transport?

Efectuarea transporturilor rutiere în România,  fără să deţineţi licenţă de transport și o copie conformă, se sancţionează cu amendă între 9.000 și 12.000 Ron. Țările Europene își stabilesc individual aceste sancțiuni. 

Obținerea unei licențe de transport poate fi dificilă pentru tine, dacă nu este urmată o procedură corectă de întocmire și depunere a documentației.

În acest sens poți cere ajutorul echipei CargoTrack care vă informează, consiliază și depune acest dosar pentru tine la autoritățile competente. 

Ce zici dacă noi te-am ajuta cu aceste documente?

Trebuie să faci doar 1 singur lucru – ne trimiți documentele necesare, iar apoi lasă în seama echipei CargoTrack întregul proces.

Nu îți face griji, vei primi consultanță GRATUITĂ la fiecare pas din partea specialiștilor noștri, tocmai pentru a face acest proces cât mai prietenos pentru tine!

Doar asigură-te că ne trimiți toate documentele necesare deoarece termenul de eliberare al acestora este conform autorităților locale, de 15 zile după depunere.

Probleme des întâlnite

Simți că ești copleșit cu completarea multitudinilor de cereri pentru obținerea licenței tale de transport? 

Îți dorești să nu mai pierzi timp cu actele?

Nu știi să completezi toate documentele?

Nu ai timp să te documentezi despre noua legislație?

Dorești să scapi de stresul completării și depunerii dosarelor?

Beneficiile obținute

Noi realizăm dosarul pentru ARR

Noi depunem documentele pentru ARR

Te informăm imediat despre toate aspectele legislative privind licența

Îți trimitem imediat Licența de transport

Evitarea amenzilor pentru lipsa licenței de transport

Consultanță din partea unor experți în domeniu

Proces simplificat pentru confortul tău

5/5 - (8 votes)
Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
CargoTrack
Bună ziua!
Cu ce vă putem ajuta?