Dacă ai o casă de expediții, probabil știi deja despre e-Transport. Este un subiect care ne înconjoară din toate părțile în prezent, deoarece termenele de grațiere împotriva amenzilor au luat complet sfârșit.
Deși aplicarea sancțiunilor a fost amânată de mai multe ori, 1 aprilie a fost ultimul termen limită pentru respectarea reglementărilor privind transmiterea datelor GPS către ANAF. Începând cu această dată, camioanele au început să fie oprite la vamă pentru a fi controlate, iar aplicarea amenzilor a început chiar din prima zi.
În multe cazuri, întâlnim o lipsă de informare sau informații incomplete în rândul celor afectați de această reglementare. În acest articol, ne propunem să aducem puțină claritate în ceea ce privește responsabilitatea casei de expediții în sistemul e-Transport.
Ce este e-Transport?
Acesta este un sistem care are ca scop monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat. Fiecare cursă care transportă bunuri din lista celor cu risc fiscal ridicat trebuie să fie înregistrată în sistemul e-Transport.
După înregistrare, aceasta primește un cod UIT, format din 16 caractere. Codul UIT este unic pentru fiecare transport în parte și ajută la identificarea transporturilor și a vehiculelor asociate.
În cazul în care vehiculul depășește greutatea de 2,5 tone ȘI marfa are o greutate mai mare de 500 kg SAU o valoare mai mare de 10.000 de lei, trebuie să fie transmise către ANAF pozițiile GPS pe durata transportului.

Ce fel de transporturi sunt afectate?
Sistemul e-Transport afectează toate transporturile care:
- Încep și se termină în România
- Încep în România și se termină în altă țară
- Sau încep în altă țară, dar se termină în România
Deci, dacă ai o casă de expediții sau intermediezi transporturi pe teritoriul României, sistemul e-Transport te afectează direct.
Ce obligații are casa de expediții?
Casa de expediții poate întâmpina mai multe situații. În cazul în care este trecută ca operator de transport în declarația de la ANAF și urmează să efectueze transportul cu propriile vehicule, obligațiile sunt aceleași ca ale unei firme de transport.
Dacă ai o casă de expediții prin care intermediezi o cursă pentru un alt transportator, îți revine obligația de a-i furniza codul UIT acestuia.
Nu este responsabilitatea ta să transmiți datele GPS către ANAF, însă este în avantajul tău să fii la curent cu acest aspect. În cazul în care transportul este oprit pentru netransmiterea datelor GPS către ANAF, acesta va fi întârziat și vei fi afectat în mod direct.
Ce soluții există pentru tine?
Modulul e-Transport dezvoltat de CargoTrack este soluția ideală dacă ai o casă de expediții. Acesta automatizează complet procesul, fiind conectat la ANAF și preluând codurile UIT.
Iată care sunt beneficiile principale:
- Codurile UIT sunt preluate automat din platforma ANAF, fără introducere manuală
- Vezi dacă datele sunt transmise corect către ANAF și poți interveni imediat dacă apar probleme
- Poți muta rapid un cod UIT de pe un camion pe altul, în funcție de situație
- Ai evidență clară asupra fiecărei curse, indiferent câți transportatori sunt implicați

Fie că ai o casă de expediții sau o firmă de transport, reglementarea e-Transport e posibil să te pună în dificultate. Amenzile aplicate sunt semnificative, așadar este important să fii în conformitate cu legea.
Dacă ai întrebări sau ești interesat de soluția noastră pentru e-Transport, nu ezita să ne contactezi.
