Sandbox

Sandbox is a multipurpose HTML5 template with various layouts which will be a great solution for your business.

Contact Info

Moonshine St. 14/05
Light City, London

info@email.com
00 (123) 456 78 90

Learn More

Follow Us

Plata taxa drum

Noul sistem pentru plată taxe de drum în Bulgaria – BGTOLL

Noul sistem pentru plată taxe de drum în Bulgaria – BGTOLL

Din 1 Martie 2020 în Bulgaria a intrat în funcțiune un nou sistem electronic de taxare pe distanță – Toll Sistem. Noul sistem pentru plată taxe de drum în Bulgaria este introdus pe un total de 3.115 km din rețeaua rutieră bulgară  care includ cei 803 km de autostradă (vezi lista drumurilor cu taxă pe e pagina web oficială a Administrației Naționale a Taxelor – www.bgtoll.bg). Sistemul este similar celui introdus în Ungaria, adică aveți posibilitatea de a face o plată în avans prin intermediul unui tichet de tranzit sau printr-un dispozitiv electronic de plată.

Tarifele pentru tranzitare

Pentru utilizarea drumurilor cu plată au fost convenite următoarele tarife de taxare (levă bulgară BGN/km):

În cazurile în care nu este posibil să se determine distanța reală parcursă de vehicul, din alte motive decât defecțiunea tehnică a sistemului electronic de colectare a taxelor, se achită tariful la următoarea rată maximă:

Opțiuni de plată BGTOLL – Noul sistem pentru plată taxe de drum în Bulgaria

  • Printr-un ticket de tranzit

Ticketul de tranzit o dată plătit este valabil timp de 24 de ore și conferă dreptul de circulare pe tronsoanele de drum alese.

La emiterea tichetului trebuie să fie mentionate: punctul de plecare, punctul de destinatie și maxim 4 puncte intermediare, numărul de înregistrare al vehiculului, țara de inmatriculare, categoria de vehicul, clasa de emisie, numarul de axe și dimensiunile vehiculului.

Tichetele se pot achizitiona astfel:

  • Cu orice card bancar la orice terminal pentru autotaxare (nu și cash), terminalele fiind amplasate în imediata vecinătate a punctelor de trecere de frontiera
  • La casele Administratiilor Rutiere Regionale (A.I.R) – plata prin card card sau numerar;
  • Online accesând site-ul bgtoll.bg sau aplicația mobile.

Este foarte important de notat faptul că tichetul poate fi achizitionat cu până la 7 zile în avans de către utilizatorii înregistrați și cu 24 ore înainte de către utilizatori neînregistrați. Înregistrarea se face online și este un proces foarte simplu care necesită doar validarea adresei de e-mail.

  • Printr-un dispozitiv GNSS

Plata taxei se poate face prin intermediul unui dispozitiv montat în bordul vehiculului astfel:

  • Aparatul montat va genera datele necesare pentru calcularea corectă a taxei de drum
  • Datele sunt trimise iar mai apoi prelucrate de catre FNSCTR (Furnizorii Naționali ai Serviciilor pentru Culegerea de Taxe Rutiere) sau de catre furnizorii EETS (European Electronic Toll Service) și sunt transmise către autoritățile bulgare.
  • În final furnizorii de servicii garantează apoi plata taxei datorate de catre utilizatorul de drum.

Dacă optați pentru această variantă este obligatoriu sa alegeți un furnizor care vă poate oferi această soluție. Din fericire CargoTrack vă poate pune la dispoziție și monta acest echipament special astfel încât să uitați de grija plății taxelor de drum!

Sancțiuni

În cazul nerespectării obligațiilor de plată a rețelelor rutiere bulgare sancțiunile posibile pe care le puteți primi sunt între 1800 BGN și 3000 BGN (920€ – 1534 €). Controlul privind achitarea taxei de drum este realizată de aproape 300 de camere staționare și 105 autovehicule, care în regim de zi/noapte verifică vehiculele în sistem prin citirea numărului de înmatriculare.

Cazurile în care puteți primi cu ușurință sancțiuni sunt:

  1. Conducerea vehiculului pe un drum taxat pentru care obligațiile pentru determinarea distanței parcurse nu au fost a îndeplinite sau nu s-a realizat plata aferentă tronsonului parcurs;
  2. Plata parțială a taxei de drum ca urmare a unei declarații incorecte de date;
  3. Ilizibilitatea sau acoperirea numărului de imatriculare;
  4. Soldul insuficient pentru plata taxelor de drum;

Trebuie să subliniem faptul că în cazul circulării fără plata taxei de drum vehiculul va fi imobilizat temporar până la maxim o lună, timp în care propietarul este obligat la plata taxei de dum și amenzii aferente.

Informații generale

Sistemul pentru plată vignetă Bulgaria este similar celui introdus în Ungaria, adică aveți posibilitatea de a face o plată în avans prin intermediul unui tichet de tranzit sau printr-un dispozitiv electronic de plată.

Noul sistem de plată pentru taxele de drum din Bulgaria se adresează vehiculelor a căror greutate totală maximă admisă depășește 3,5 tone și variază în funcție de caracteristicile vehiculelor:

  • Categoria autovehiculului;
  • Numărul de axe;
  • Norma de plouare;
  • Distanța parcursă;

De asemenea taxa de drum poate varia și în funcție de categoria de drumuri după cum urmează:

4.9/5 - (14 votes)
Vlad
Sharing is caring
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua!
Cu ce vă putem ajuta?