Controale ITM 2023

Inspecția Muncii tocmai a publicat calendarul de controale ITM pentru anul 2023. Acest calendar vizează perioade și aspecte asemănătoare cu cele ale anului 2022, însă trebuie să iei în calcul fiecare detaliu pentru a te asigura că nu vei avea probleme în urma acestor controale.

Pentru că totul trebuie să fie luat în vedere din timp și pentru că este important să vă informați din surse sigure, vă prezentăm acum tot ce aveți nevoie să știți despre controalele ITM pentru transportatori în anul 2023.

Ce trimestru vizează controalele ITM transportatorii?

Anul acesta, trimestrul dedicat controalelor ITM pentru transportatori este programat în calendar pentru perioada aprilie-iunie 2023.

Acest trimestru este dedicat controalelor în domeniul transporturilor rutiere interne de marfă și călători. El reprezintă al doilea trimestru de controale ITM și va viza mai multe aspecte principale pe care ți le vom enumera ulterior.

Avantajul acestei perioade este că vei avea timp primul trimestru al anului să te pregătești și să pui în ordine tot ce ai nevoie.

Ce anume verifică ITM în aceste controale?

O parte foarte importantă este ce anume va verifica ITM în cadrul acestor controale din 2023. Astfel, controalele vor viza următoarele aspecte:

  • respectarea legislației în domeniul relațiilor de munca;
  • dacă timpul de muncă și timpul de odihnă pentru conducătorii auto este unul corespunzător cu prevederile în vigoare;
  • respectarea prevederilor din pachetul de mobilitate;
  • respectarea legislației și a directivelor europene ce vizează detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaționale;
  • respectarea de către angajatori și lucrători a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă;
  • respectarea cerințelor minime ce vizează îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor de către angajatorii care desfășoară activități de producție, depozitare și comercializare a carburanților auto.

Aceste campanii se pot intercala și cu alte trimestre, însă trebuie să ai în vedere că domeniul transportului este vizat în special în perioada aprilie-iunie 2023, deci vei putea avea totul pregătit încă de la începutul anului.

Care este scopul acestei campanii controale ITM pentru transportatori 2023?

Scopul realizării acestor controale de către ITM, punctează în mod clar obiectivul de verificare a modului în care reglementările legislative sunt respectate, iar atât angajatorii, cât și angajații conștientizează necesitatea acestor elemente.

  • Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
  • Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul transportului rutier, în ceea ce privește prevederile legale ale timpului de muncă şi celui de odihnă;
  • Eliminarea tuturor neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare.

Cum te asiguri că ai totul în regulă?

Dacă nu ești sigur că ai tot ce trebuie pregătit, poți apela cu încredere la noi.

CargoTrack îți oferă servicii financiar-judiciare și se ocupă pentru tine de tot ce ai nevoie ca indiferent de momentul controlului ITM, tu să ai totul pregătit. Îți oferim consultanță cu privire la obținerea documentelor necesare, întocmirea formularului A1, declarațiile IMI, dar și soluții pentru alte aspecte importante.

Contactează-ne acum!

5/5 - (3 votes)
Lorena Rus
Lorena Rus
lorenarus

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *