Sandbox

Sandbox is a multipurpose HTML5 template with various layouts which will be a great solution for your business.

Contact Info

Moonshine St. 14/05
Light City, London

info@email.com
00 (123) 456 78 90

Learn More

Follow Us

Legislație transport Pachetul Mobilitate 1

Declarația IMI – Cum să o obții și de ce este necesară

Declarația IMI a devenit obligatorie o dată cu Pachetul de Mobilitate 1, iar acesta poate fi completat online pe portalul special destinat. Termenul limită pentru completarea acestei declarații este reprezentat de începutul perioade de detașare.

Acesta este un document care confirmă faptul că șoferii afiliați flotei tale auto sunt plătiți conform salariului minim aprobat în țările în care își desfășoară activitatea de încărcare, descărcare sau cabotaj.

Din punctul de vedere al Comisiei Europene, înregistrarea șoferilor pe platforma IMI este obligatorie pentru a ameliora funcționarea pieţei unice, facilitând cooperarea administrativă şi asistenţa reciprocă dintre statele membre.

Cum obții declarația IMI

Este esențial de remarcat că nu este necesar să completați declarația IMI în țara de origine, iar generarea online a acesteia se realizează în Platforma IMI, pe baza informațiilor solicitate de către UE.

În cadrul platformei, firmele de transport pot completa și transmite autorităților din statele membre declarațiile de detașare. Acest proces poate fi gestionat intern de către o persoană avizată pentru fiecare șofer în parte.

Totuși, este posibil să realizați declarațiile pentru șoferi cu ajutorul unei firme specializate, care să se ocupe de introducerea corectă a datelor în platformă, gestionarea declarațiilor lunar și asigurarea unui reprezentant în cazul unui control. Dacă ai nevoie de o firmă care să se ocupe de declarațiile pentru șoferii tăi ne poți contacta pe noi, click aici pentru mai multe detalii.

Ce obligații administrative ai înainte, în timpul și după detașarea șoferilor?

O firmă din domeniul transporturilor are diferite obligații pe care trebuie să le îndeplinească pe tot parcursul detașării. Aceste etape sunt diferite în funcție de etapa în care se află.

La începutul perioadei de detașare, firma de transport trebuie să depună o declarație de detașare în portalul special creat în acest scop, cel mai târziu la începutul efectiv al acestei perioade.

În timpul detașării, șoferii detașați trebuie să dețină următoarele documente:

– Declarația de detașare în format tipărit sau electronic;

– Dovezi ale operațiunilor de transport care au loc în statul membru gazdă, cum ar fi documentul e-CMR;

– Înregistrările tahografului (în special simbolurile de țară ale statelor membre în care conducătorul auto a efectuat operații de transport).

Încheierea perioadei de detașare, presupune efectuarea transmiterii prin intermediul sistemului IMI a următoarelor documente:

– Înregistrările tahografulor;

– Documentele e-CMR;

– Documentația referitoare la remunerația șoferului în raport cu perioada detașării;

– Contractul de muncă;

– Fișele de pontaj aferente muncii efectuate de conducătorul auto;

– Dovada plății remunerației aferente conducătorului auto.

Atenție!

Aceste documente, pentru a obține declaratia IMI, trebuie transmise în termen de maxim 8 săptămâni de la încheierea perioadei de detașare.

Controalele pentru verificarea deținerii declarației IMI

Autoritățile de control dintr-o anumită țară, au dreptul să solicite șoferilor străini declarația IMI în format tipărit sau electronic, transmisă de operator prin intermediul telefonului sau tabletei.

Autenticitatea și valabilitatea declarației sunt verificate pe loc prin scanarea codului QR de pe document (procedura de verificare este realizată în timp real prin intermediul IMI).

Pe lângă acest lucru, autoritățile pot decide să solicite companiei documente suplimentare pentru a verifica dacă șoferul a primit o remunerație adecvată pentru perioada de detașare.

Suntem conștienți că un asemenea control este stresant. Tocmai de aceea, echipa CargoTrack oferă sprijin clienților în această situație. Dacă ai nevoie de ajutor, contactează-ne chiar acum.

Ce se întâmplă dacă nu ai declarația IMI?

Autoritățile efectuează des controale unde să verifice deținerea declarației IMI, iar amenzile, în medie, se ridică la 1000 EUR.

Această declarație poate fi prezentată electronic, însă la solicitarea organelor de control acestea pot intensifica verificările solicitând documente justificative.

Pot să obțin asistență juridică?

Da! Pentru a completa declarația IMI, este crucial să te asiguri constant de corectitudinea datelor și valabilitatea acesteia.

Mai mult decât atât, este important să gestionezi în mod eficient controalele și să fii pregătit să furnizezi documentele necesare la solicitarea autorităților competente.

CargoTrack îți oferă asistență juridică în acest sens, unde poți beneficia de:

– serviciul de generare a declarațiilor IMI pentru șoferii tăi;

– consultanță gratuită;

– un reprezentant legal care să îți ofere sprijin și suport în cazul controalelor.

Multe aspect trebuie luate în calcul în ceea ce privește declarația IMI. Controalele sunt frecvente iar în urma lor pot surveni amenezi.

Dacă dorești ajutor în acest sens sau ai nelămuriri, contactează-ne!

Rate this post
Tania
Sharing is caring
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua!
Cu ce vă putem ajuta?