Sandbox

Sandbox is a multipurpose HTML5 template with various layouts which will be a great solution for your business.

Contact Info

Moonshine St. 14/05
Light City, London

info@email.com
00 (123) 456 78 90

Learn More

Follow Us

viniete europa

Infrastructura Bulgariei – Tot ce trebuie să știi

Când e vorba de infrastructura Bulgariei, e important să cunoaștem câteva aspecte importante ale drumurilor vecinilor noștri.

Cum susținem de fiecare dată, este important să pornești la drum informat și să știi la ce să te aștepți pe parcurs.

Infrastructura Bulgariei – Tot ce trebuie să știi

Infrastructura Bulgariei

Din 2012, legislația bulgară impune 2 tipuri distincte de drumuri în Bulgaria, și anume:

  • autostrăzi (numite în limba bulgară “Aвтомагистрала”, Avtomagistrala), care au benzi de urgență și au impuse o limită maximă de viteză permisă de 140 km/h;
  • drumuri expres (numite în limba bulgară “Скоростен път”, Skorosten pat), care nu dispun de benzi de urgență și au o limită de viteză de 120 km/h

Începând cu octombrie 2022, există un total de 845,3 kilometri de autostrăzi în funcțiune pentru infrastructura Bulgariei.

Pentru a circula pe drumurile bulgărești este necesar să achiziționezi o vinietă. Excepție de la necesitatea achiziționării vinietei fac drumurile municipale, pentru care nu trebuie să plătești niciun fel de taxe.

Poți afla toate informațiile despre cum să achiziționezi o vinietă Bulgaria online sau fizic, intrând pe acest link. Procesul nu este unul greu, iar citind toate informațiile necesare, va fi foarte ușor să scapi de grijile unei amenzi.

Pe lângă vinietă, este important să mai știi că există două poduri care solicită taxare:

  • Podul Noua Europă;
  • Podul Dunărea;

Ambele poduri se află la punctele de trecere a frontierei cu România, în zona Dunării. Ambele se pot plăti online începând cu ianuarie 2019.

Conexiunea cu autostrăzile din țările vecine

Este important de știut care sunt rețelele de autostrăzi cu țările vecine ale Bulgariei, pentru a-ți putea planifica cel mai potrivit traseu.

Grecia

Autostrada Struma se conectează la autostrada greacă A25 (Serres – Lagkadas – Egnatia Odos) în apropierea localității Kulata. Această rută face parte din Coridorul IV paneuropean.

De asemenea, se construiește o intersecție pe autostrada Maritsa, în apropiere de Svilengrad, pentru a facilita conexiunea cu viitoarea autostradă A21 din Grecia.

România

Planificarea construcției autostrăzilor expres Botevgrad-Vidin, Veliko Târnovo-Ruse și Șumen-Ruse, care se ramifică din autostrada Hemus, include și conectarea cu România. Se estimează că autostrada expres Botevgrad-Vidin va fi prima care va fi construită în acest sens. După inaugurarea Podului Noua Europă, premierul român Victor Ponta a declarat că România intenționează să construiască o autostradă între Craiova și Calafat.

Pe termen lung, există planuri pentru conectarea autostrăzii Cernavodă More cu viitoarea autostradă românească A4 până la Constanța (inclusiv o intersecție cu autostrada A2, care duce spre București).

Turcia

Autostrada Maritsa (A4) se conectează în apropierea localității Kapitan Andreevo cu autostrada turcească O-3, care duce spre Istanbul.

Serbia

Un segment de 31,5 km al autostrăzii Europa, care se întinde de la Sofia până la Kalotina este prevăzut să se conecteze cu autostrada sârbă A4 către Niš. Această rută face parte din Coridorul paneuropean X.

Macedonia de Nord

autostrada expres Dupnitsa-Kyustendil, care se desprinde din autostrada Struma, este planificată pentru a crea o legătură cu această țară.

Viitoarele drumuri în Bulgaria

Iată lista viitoarelor deschideri de autostrăzi și drumuri expres în Bulgaria:

  • Autostrada Hemus: Boaza – Dermantsi (16 km) – Anul 2024
  • Autostrada Hemus: Dermantsi – Kalenik (19 km) – Anul 2024
  • Autostrada Hemus: Kalenik – Pleven (17 km) – Anul 2024
  • Autostrada Struma: Blagoevgrad – Simitli (13 km) – Anul 2024
  • Autostrada Europe: Dragoman – Kalotina (14 km) – Anul 2023
  • Drumul Național 1: Botevgrad – Lyutidol (19 km) – Anul 2023
  • Drumul Național 1: Lyutidol – Mezdra (13 km) – Anul 2024
  • Drumul Național 1: Makresh – Bela (14 km) – Anul 2023
  • Drumul Național 1: Vidin – Makresh (30 km) – Anul 2024
  • Drumul Național 1: Bela – Ruzhintsi (11 km) – Anul 2024

În total, în perioada 2023-2024, vor fi deschise 166 km de drumuri expres și autostrăzi în Bulgaria.

Dacă urmează să călătorești în Bulgaria, trebuie să ții cont că trebuie să plătești vinieta. Pregătește-ți de acasă traseul și asigură-te că ai ales cea mai potrivită rută pentru nevoile tale. Infrastructura Bulgariei este una decentă, în acord cu normele europene.

Dacă vrei să găsești mai multe informații despre vinietele aferente altor țări, la secțiunea noastră de articole găsești informații pentru toate țările din Europa.

5/5 - (3 votes)
Vlad
Sharing is caring
Facebook
Twitter
LinkedIn