Sandbox

Sandbox is a multipurpose HTML5 template with various layouts which will be a great solution for your business.

Contact Info

Moonshine St. 14/05
Light City, London

info@email.com
00 (123) 456 78 90

Learn More

Follow Us

viniete europa

Vignetă Polonia 2024 – Tot ce trebuie să știi

Dacă urmează să călătorești în Polonia, trebuie să pornești la drum informat, pentru a-ți putea calcula eficient toate costurile următoarei călătorii. În acest sens, află tot ce ai nevoie să știi despre sistemul de vignetă Polonia în 2024.

Un prim aspect important este faptul că în Polonia, nu trebuie achiziționată vignetă Polonia pentru toate drumurile, ci există un anumit sistem de taxare pentru vehiculele de sub 3.5 tone și un altul pentru camioanele de peste 3.5 tone.

În acest articol, îți vom prezenta tot ce trebuie să știi despre vignetă Polonia și taxe de drum Polonia pentru a putea porni la drum informat.

Dacă vrei să îți calculezi cheltuielile taxelor de drum și pentru restul țărilor pe care urmează să le tranzitezi, la noi pe blog găsești informații pentru toate țările din Europa.

Vignetă Polonia 2024

Taxe de drum Polonia pentru vehicule sub 3.5 tone

Vehiculele de sub 3.5 tone, nu necesită o vignetă Polonia. În schimb, dacă deții un astfel de vehicul, vei fi nevoit să plătești taxă autostradă Polonia pe anumite segmente de drum.

Segmentele de drum pentru care ești nevoit să plătești taxă de drum Polonia se găsesc pe autostrăzile A1, A2 și A4.

AutostradăTaxe MotocicleteTaxe Automobile sub 3,5 tone
A1: Rusocin (Gdańsk) – Nowa Wieś (Toruń)29,90 PLN29,90 PLN
A2: Świecko (DE/PL) – Konin87,00 PLN87,00 PLN
A2: Konin – Stryków (Łódź)5,00 PLN9,90 PLN
A4: Mysłowice (Katowice) – Balice (Kraków)12,00 PLN24,00 PLN
A4: Bielany Wrocławskie (Wrocław) – Sośnica (Gliwice)8,10 PLN16,20 PLN
Taxă autostradă Polonia

Plata acestor taxe autostradă se realizează la punctele de plată de pe autostradă, iar despre acest lucru îți explicăm în continuarea articolului.

Cum plătești taxă autostradă Polonia

Pentru a plăti taxa autostradă Polonia, există două sisteme implementate de autoritățile poloneze, și anume sistemul închis și sistemul deschis.

Sistem de taxă autostradă închis

Sistemul închis de plată este conceput din două stații de taxare: una la intrarea pe autostradă, unde îți este eliberat un tichet, iar cea de-a doua stație este la ieșire de pe segmentul de drum, unde vei fi nevoit să achiți în funcție de categoria de vehicul și kilometri parcurși.

Sistem de taxă autostradă deschis

Pentru sistemul deschis de plată a taxei de autostradă în Polonia există o singură stație de taxare, la începutul segmentului de autostradă, unde plătești înainte.

În ambele cazuri, plata se poate realiza prin:

  • numerar – fie în euro, USD sau PLN
  • card bancar;
  • card de combustibil;

Cât costă taxă autostradă Polonia?

Pentru a porni la drum informat, îți poți calcula dinainte de a porni la drum care sunt cheltuielile aferente taxei de drum în Polonia.

În funcție de autostradă, poți accesa calculatorul, cu toate informațiile privind prețurile și categoria de vehicul:

Taxe drum Polonia pentru vehicule de peste 3.5 tone

Vehiculele care au o masă maximă autorizată mai mare de 3.5 tone trebuie să plătească vignetă Polonia sub forma unor taxe de drum cu o acoperire mai mare decât în cazul vehiculelor cu o masă maximă autorizată mai mică de 3.5 tone.

Iată care sunt categoriile de vehicule care se încadrează:

Vignetă Polonia 2024

Aparat taxare Polonia – eTOLL și alte alternative de plată

Pentru vehiculele de peste 3.5 tone, există 3 modalități de plată a taxei de drum în Polonia.

  • Opțiunea de conectare prin intermediul unității de bord – eTOLL

Pentru a putea utiliza sistemul e-TOLL în Polonia, este necesară o unitate de bord (OBU) aprobată de autoritățile poloneze de taxare. Aceasta reprezintă soluția recomandată, deoarece implică cele mai mici costuri pentru companiile de transport. Un avantaj important al acestei soluții este că nu necesită un telefon mobil, evitând astfel posibilitatea ca șoferii să uite să îl încarce sau să îl oprească accidental, evitând astfel amenzi sau erori.

Aceasta este cea mai practică soluție pentru transportatori. Dacă vrei să afli cum poți obține foarte ușor unor aparat de drum eTOLL, contactează acum un specialist CargoTrack.

  • Opțiunea de conectare prin intermediul aplicației mobile

Există și posibilitatea de a utiliza o aplicație mobilă gratuită, disponibilă atât pentru dispozitivele Android, cât și pentru cele iOS, pentru a vă conecta la sistemul e-TOLL și a plăti taxa de drum în Polonia. Cu toate acestea, această soluție are câteva dezavantaje. Utilizarea ei implică menținerea unei conexiuni constante cu sistemul e-TOLL, ceea ce duce la un consum ridicat de baterie și date mobile. În cazul în care semnalul este întrerupt, există riscul ca șoferii să primească amenzi din partea autorității poloneze de taxare pentru neplata taxei de drum în Polonia.

  • Opțiunea de conectare prin intermediul unui sistem de localizare extern acreditat

O altă opțiune este conectarea vehiculelor la e-TOLL printr-un dispozitiv extern de localizare (ELS) care este instalat în acestea. Pentru a utiliza această soluție, trebuie să achiziționați și să instalați un astfel de dispozitiv de la o companie externă specializată, care, de obicei, percepe o taxă de abonament pentru serviciile oferite.

Aici găsești informații complete despre sistemul eTOLL în Polonia.

Vignetă Polonia 2024

Am fost prins fără vignetă Polonia, ce fac?

Din păcate, vei fi nevoit să plătești amenda. Dacă nu ai plătit taxele de drum aferente vehiculului tău, vei fi nevoit să plătești amenda emisă de autoritățile poloneze.

Amenda poate varia de la 250 PLN și până la 1500 PLN ( ~ 1650 RON). Așa că, îți sugerăm să plătești taxele de drum!

Soluția noastră pentru plata taxei de drum în Polonia

Ai nevoie de un aparat de taxare eTOLL? Noi te ajutăm să îl obții rapid și la costuri mici! Contactează acum un consultant CargoTrack!

Vrei să citești și mai multe informații despre sistemul eTOLL? Intră aici.

Îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a călători prin Europa fără riscul amenzilor. Pe site-ul nostru găsești detalii pas cu pas despre cum să plătești vinietele și taxele de drum în toată Europa!

5/5 - (1 vote)
Vlad
Sharing is caring
Facebook
Twitter
LinkedIn