Sandbox

Sandbox is a multipurpose HTML5 template with various layouts which will be a great solution for your business.

Contact Info

Moonshine St. 14/05
Light City, London

info@email.com
00 (123) 456 78 90

Learn More

Follow Us

viniete europa

Vignetă Croația 2024 – Tot ce trebuie să știi…

Vignetă Croația 2024

Dacă te pregătești să pornești la drum spre Croația, trebuie să ai în vedere vigneta Croația pentru a te asigura că achiți fiecare taxă de drum Croația 2024.Croația este categoric o destinație de vacanță dorită, dar și o țară tranzitată adesea de către transportatori, așa că ai nevoie de toate informațiile legate de sistemul de circulație și despre vigneta Croația înainte de a începe călătoria.

În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre vignetă Croația – toate taxele de drum aferente.

Se plătește vignetă Croația sau taxă autostradă Croația?

Un lucru îmbucurător pentru șoferii care au ca destinație Croația este faptul că NU se plătește vignetă Croația, ci doar taxele de autostradă. Croații nu au implementa vigneta Croația, ci taxează autostrăzile, drumurile expres, podurile și tunelurile.

Croația are un sistem complex și bine pus la punct de autostrăzi, iar taxele acestora se plătesc în funcție de kilometri parcurși și tipul de autovehicul.

Plata pentru taxă autostradă Croația se calculează la aproximativ 6-7 euro/100km.

Sisteme de plată taxă de drum Croația

Sunt două tipuri de sisteme de plată taxă drum Croația, în funcție de implementarea acestora la nivelul tunelurilor, podurilor și autostrăzilor.

Sistem închis

Sistemul de plată închis îl vei găsi la poduri și tunele, dar și la anumite secțiuni mai scurte de autostradă în Croația.

Prin sistemul închis, vei avea de achitat o singură taxă la intrarea pe porțiunea de drum. Aceasta este o taxă fixă, iar la ieșire nu vei mai avea nimic de plătit.

Sistem deschis

În cazul sistemului de plată deschis, vei trece printr-o stație de taxare la începutul autostrăzii, unde vei primi un tichet. La finalul porțiunii de autostradă parcursă de către tine, vei achita în baza tichetului taxa autostradă Croația, dar va diferi în funcție de tipul de autovehicul și kilometri parcurși.

!Atenție!: Ai mare grijă la tichetul primit la intrarea pe porțiunea de drum, pentru că dacă la finalul distanței autostrăzii parcurse nu poți prezenta tichetul, vei avea de plătit de două ori echivalentul celei mai lungi porțiuni de autostradă pe care o poți parcurge în funcție de categoria ta de vehicul.

Cum pot plăti taxă autostradă Croația

Poți plăti taxă autostradă Croația (vignetă Croația) prin la stațiile de taxare aferente fiecărui tip de sistem prin care treci:

  • numerar – în euro sau în kune croate;
  • card de debit/credit;
  • carduri de combustibil.

Atenție!: În perioada iunie – septembrie se percepe o suprataxă sezonieră de 10%.

Poți afla mai multe despre taxele aferente pe site-urile oficiale ale autostrăzilor:

Categorii de vehicule pentru plată vignetă Croația

Taxa autostradă Croația se plătește în funcție de kilometri parcurși de categoria de vehicul pe care o deții.

Croații au 5 categorii de vehicule în funcție de care realizează taxarea:

  1. Categoria IA: Motociclete, tricicluri și motociclete cu patru roţi.
  2. Categoria I: Autovehicule cu două osii, cu înălțimea de până la 1,90 m.
  3. Catgeoria II: Autovehicule cu două osii cu înălţimea mai mare de 1,90 m, dar cu masa maximă autorizată de 3500 kg și autovehiculele formate din două vehicule, autovehiculul având înălţimea mai mică de 1,90 m, cu o remorcă având oricâte osii și orice înălțime.
  4. Categoria III: Autovehicule cu două sau trei osii, cu masa maximă autorizată de peste 3500 kg, autovehiculele cu două osii, cu masa de peste 3500 kg, având o remorcă cu o singură osie și autovehiculele din categoria II care au atașate o remorcă cu oricâte osii.
  5. Categoria IV: Autovehicule cu patru sau mai multe osii, cu masa maximă autorizată de peste 3500 kg, autovehiculele cu două axe, cu masa maximă autorizată de peste 3500 kg, având o remorcă cu două sau trei osii și autovehiculele cu trei osii, cu masa maximă autorizată de peste 3500 kg, cu o remorcă având oricâte osii.
Vignetă Croația 2024

Taxă autostradă camioane

În cazul în care tranzitezi sau realizezi un transport în Croația, trebuie să știi că vei achita taxa de drum Croația la stațiile de taxare de pe autostradă în funcție de kilometri parcurși și categoria ta de vehicul, adică categoria IV.

O variantă eficientă la care poți apela, este sistemul de taxare electronică ETC, care se montează pe parbrizul autovehiculului.

El poate fi setat în modul pre-paid sau post-paid, iar sumele de bani le poți încărca prin intermediul aplicației de mobil cu cardul bancar sau prin SMS.

Mai multe despre acest serviciu poți găsi aici.

În plus, dacă realizezi transportul tranzitând Ungaria, poți afla toate informațiile privind taxele de drum din Ungaria aici.

Taxă tuneluri și poduri Croația

Pentru tunelurile și podurile din Croația se percepe o taxă la intrarea pe tronsonul de drum aferent acestora.

Taxa este fixă (deci nu se mai calculează în funcție de kilometri parcurși, însă depinde de fiecare categorie de vehicul) și se achită la stația de taxare doar la intrarea tunelurilor și podurilor.

Pentru Podul KRK din Croația, taxa începe de la 21 Kuna pentru categoria IA și ajunge până la 138 Kuna pentru categoria IV.

În cazul Tunelului Sveti Ilija, taxa începe de la 12 Kuna pentru categoria IA și ajunge până la 66 Kuna pentru categoria IV.

Penalități aplicate pentru neplată taxă autostradă Croația

Sancțiunile croaților în ceea ce privește neplata taxei de drum Croația sunt mari. Conform modalităților de penalizare a nerealizării plății pentru taxă autostradă Croația (vignetă Croația), șoferul autovehicului va fi penalizat în valoare de două ori tariful pentru cea mai lungă rută corespunzătoare categorie autovehiculului, în următoarele cazuri:

– şoferul nu mai are tichetul eliberat la intrarea pe secţiunea de autostradă;

– şoferul se prezintă la staţia de taxare după 24 de ore de la eliberarea tichetului, neavând nici o justificare pentru această întârziere;

– dacă datele înregistrate pe tichetul eliberat la intrarea pe autostradă nu se mai pot folosi la calcularea taxei.

Astfel, îți sugerăm să fii atent la tichetele luate de la stațiile de taxare și să te încadrezi în timpul de plată.

Vignetă Croația 2024

Calculator taxă autostradă Croația

Dacă vrei să fii mai organizat și să îți stabilești eficient traseul înainte de a porni la drum, cu toate costurile aferente, poți calcula încă de acasă costurile traseului ales.

Poți face acest lucru cu calculatorul Toll al Croației, accesând acest link.

Când pornești de acasă cu toate aceste detalii, vei avea o siguranță ce te va scăpa de amenzile piperate ale croaților.

Mai mult decât atât, dacă alegi să îți realizezi traseul prin Ungaria, poți afla toate informațiile privind taxele de drum din Ungaria aici.

Soluțiile noastre pentru plata taxelor de drum

Dacă ești transportator și vrei să scapi de tot stresul pentru plata taxelor de drum, CargoTrack îți pune la dispoziție servicii de plată a taxelor de drum la cele mai înalte standarde. Îți asigurăm instalarea echipamentelor GPS profesionale, dacă tranzitezi Ungaria, Bulgaria sau Polonia.

Mai mult decât atât, CargoTrack îți oferă servicii și consultanță pentru cele mai importante aspecte ale afacerii tale, precum și sistemul eTMS de management al întregii afaceri.

5/5 - (4 votes)
Vlad
Sharing is caring
Facebook
Twitter
LinkedIn