Vignetă Grecia 2024

Grecia este categoric o destinație preferată a românilor. Fie că îți planifici o vacanță pe insulele grecești, fie că doar tranzitezi țara ori asiguri un transport, trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante înainte de a porni la drum.

Taxa de drum în Grecia necesită o atenție și o informare suplimentară din partea călătorilor. Fiecare dintre cele 7 autostrăzi beneficiază de o companie specială care gestionează și implicit taxează cei peste 2200 de km de autostradă în Grecia.

Există anumite porțiuni care pot fi plătite cu aparatul de taxe de drum montat pe camion, iar altele în care poți plăti vinieta Grecia online. Însă majoritatea autostrăzilor și stațiilor de plată a acestora folosesc sistemul de plată la stația de taxare, cash sau cu cardul prin PayPass.

În cele ce urmează vei primi toate informațiile necesare taxelor de drum Grecia, fie că mergi în vacanță ori te pregătești de realizarea unui transport.

Cum poți plăti vigneta Grecia?

În ceea ce privește mașinile de până în 2,2m și motocicletele, marea majoritate a companiilor de autostrăzi asigură plata taxelor de autostradă Grecia cash sau cu cardul la stația de taxare de pe autostradă.

Plătește vinieta Grecia online

Din păcate, Grecia nu oferă sistemul de plată a taxelor de autostradă în format online. Totuși, există companii a autostrăzilor care acceptă pentru vignetă Grecia ordin de plată prin virament bancar.

Plătește vinieta Grecia fizic

Cea mai sigură și întâlnită modalitate de plată vignetă la oricare dintre companiile de taxe de autostradă Grecia este plata fizică la stația de taxare. Vei întâlni foarte multe astfel de stații de taxare pentru plată vignetă Grecia indiferent de autostrada pe care călătorești. Toate au posibilitatea de plată vignetă Grecia cash, ori plată cu cardul.

Autostradă/vehicul                                    Lungime     Motociclete Mașini cu înălțimea de până la 2.20-2.70 m
A.TH.E. (Nea Odos): Lamia – Athens172 km7.55 €10.85 €
Aegean Odos: Thessaloniki – Lamia255 km11.60 €16.60 €
Attiki Odos: Athens (Airport) – Athens (Elefsina)70 km1.40 €2.80 €
Egnatia Odos: Typia – Komotiní657 km13.40 €19.20 €
Ionia Odos (Nea Odos): Ioánnina – Antirrio196 km8.70 €12.45 €
Kentriki Odos: Trikala – Sofades40 km3.45 €4.95 €
Moreas Odos: Kalamata – Korinthos132 km8.70 €12.60 €
Olympia Odos201 km7,90 €11.5 €

Atenție! Plata taxelor de autostradă Grecia se face în EURO. Oferă atenție la tipul de card cu care alegi să faci plata pentru vignetă Grecia, dacă dorești să eviți comisioanele mari.

Pentru fiecare dintre cele 7 autostrăzi și 7 companii de gestionare a acestora, accesează link-urile următoare pentru informații cu privire la taxe și modalități specifice de plată vignetă Grecia:

Unde poți plăti taxa de autostradă în Grecia?

Un avantaj al sistemului de taxă autostradă Grecia este că odată ce alegi să circuli pe autostradă, ești obligat să plătești aceste taxe de autostradă la stațiile de taxare prin care vei trece și practic, scapi de grija momentului de plată.

Aceste stații de taxare pentru plată taxe de drum Grecia sunt pe parcursul autostrăzilor, iar pentru o imagine de ansamblu, vezi harta acestora:

Taxe Drum Grecia 2024

Taxă autostradă Grecia pentru camioane

Pentru transportatori, există aceleași posibilități de plată cash/card la stațiile de taxare de pe autostrăzi. Totuși, unele dintre acestea oferă și servicii de taxă drum autostradă prin intermediul sistemului de plată electronică prin dispozitivul montat în mașină. Însă, acesta este diferit pentru fiecare dintre autostrăzile care pun la dispoziție acest serviciu:

  • Taxe autostrazi Grecia – Autostrada Aegean – sistemul electronic eWay;
  • Taxe autostrazi Grecia – Autostradra Olympia Odos – sistemul O-Pass;
  • Taxe autostrazi Grecia – Autostrada Nea Odos – sistemul Fast Pass;
  • Taxe autostrazi Grecia – Autostrăzile Kentriki Odos, Attiki Odos și Moreas – folosesc sistemul e-Pass.

Așadar, ca și transportator poți alege să plătești taxa de drum Grecia fie la stațiile de taxare de pe autostradă, prin plată cash sau cu cardul direct acolo, fie prin sistemul de taxare.

Avantajul folosirii acestor sisteme este dacă circulați cu regularitate în Grecia, în caz contrar, plata la stațiile de taxare pentru taxe autostrăzi Grecia va fi una mult mai utilă și rapidă.

Atenție! Plata pentru taxa de drum Grecia se face în moneda EURO!

Pentru toate taxele de autostrăzi Grecia, detaliile și modalitățile de plată, accesați site-urile oficiale ale fiecărei companii de gestionare:

Pot lua amendă dacă nu plătesc taxa de drum Grecia?

Având în vedere sistemul de plată grecesc pentru cele 7 autostrăzi și cele 7 companii care le gestionează, faptul că plata taxei de autostradă Grecia se realizează la stațiile de taxare pe parcursul autostrăzii, șansele unei amenzi pentru nerealizarea plății sunt destul de mici.

Aceste șanse a amenzilor apar doar în cazul erorilor plăților prin ordin plată ori nefuncționarea echipamentelor de plată pentru autovehiculele mari.

Totuși, trebuie să acordați o atenție deosebită legilor de circulație, întrucât amenzile în Grecia au valori mari. Cele mai comune încălcări a legislației și la care poți fi ușor expus sunt cele de depășire a limitei de viteză și a parcării neregulamentare.

Taxe pentru Ferryboat-uri

Pentru destinațiile pe insulele din Grecia, vei avea nevoie să traversezi cu un Ferryboat, fapt ce include o taxare suplimentară.

În funcție de distanța parcursă pe apă, taxele pentru Ferryboat pot diferi, însă îți poți calcula direct costul transportului prin site-ul lor oficial de calculare și rezervare a biletelor.

Alte taxe de drum Grecia de care să ții cont

În funcție de traseul ales, pe parcurs vei mai întâlni porțiuni taxate, precum unele poduri.

Cele mai des traversate astfel de zone sunt Aktio – Preveza(tunel submarin) și Rio – Antirio(pod).

Secțiune / CategorieMotocicleteVehicule de pasageriCamioane cu 2 axeCamioane cu 3 axeAutobuze
Aktio – Preveza (tunel submarin)0,70 euro3,00 euro5,00 euro8,00 euro8,00 – 14,00 euro
Rio- Antirio (Charilaos Trikoupis)1,9 euro13,20 euro19,90 euro32,00 euro29,7 – 64 euro

Cel mai bun traseu România-Grecia în 2024

Pentru că știm cât de obositor e să cauți cel mai bun traseu, ori să tranzitezi drumuri în lucru, îți propunem un traseu accesibil:

București – Pleven – Sofia – Dupnitsa – Blagoevgrad – Serres – Thessaloniki – Katerini – Larissa – Grecia

Acest traseu are 940km, iar timpul aproximat este de 12 ore, pentru o viteză medie de 80 km/h.

Alte taxe de drum pe care trebuie să le plătești până ajungi în Grecia

Până în Grecia, cu plecare din zona Bucureștiului și cu tranzitarea Bulgariei, vor mai exista taxe pentru:

Soluțiile noastre pentru plata taxelor de drum

Dacă ești transportator și vrei să scapi de tot stresul pentru plata taxelor de drum, CargoTrack îți oferă servicii de plată a taxelor de drum prin instalarea unor echipamente speciale și profesionale, dacă tranzitezi Ungaria, Bulgaria sau Polonia.

Mai mult decât atât, CargoTrack îți oferă servicii și consultanță pentru cele mai importante aspecte din firma ta, precum și sistemul eTMS de management al întregii afaceri.

3.8/5 - (5 votes)
Vlad
Vlad
Vlad

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *